'Onderschat dreiging van Al-Qaida niet'

Le Monde/Presseurop  | 22 maart 2012 - 12:0622 mrt - 12:06

Volgens de Franse autoriteiten heeft de man die ervan wordt verdacht zeven mensen te hebben gedood in Toulouse en omgeving, verklaard dat hij deel uitmaakt van de islamitische terreurbeweging Al-Qaida.

Volgens het Franse dagblad Le Monde is Al-Qaida Europa altijd als doelwit blijven zien, ondanks de dood van haar leider Osama bin Laden.

Als de informatie die de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Claude Guéant, woensdag naar buiten bracht, wordt bevestigd, dan zou de man [Mohammed Merah] die ervan wordt verdacht in tien dagen tijd zeven mensen te hebben gedood in Toulouse en Montauban, beweren dat hij lid is van een aan Al-Qaida gelieerde organisatie. “Hij noemt zichzelf moedjahedien-strijder, zegt dat hij deel uitmaakt van Al-Qaida, dat hij wraak wilde nemen voor de dood van Palestijnse kinderen en dat hij het tevens op het Franse leger had gemunt”, vanwege “de Franse militaire operaties in het buitenland”, verklaarde Guéant vanmorgen. Ondertussen probeerden elite-eenheden van de politie de 24-jarige man, die verschanst zit in een appartement in Toulouse, ertoe te bewegen zich over te geven.

Het enige wat vanmorgen over deze man bekend was, is wat de rechercheurs naar buiten hadden gebracht: het is een Fransman van Noord-Afrikaanse afkomst, hij is in Pakistan en Afghanistan geweest en “hij heeft banden met personen uit salafistische en jihadistische kringen”, aldus Guéant.

Het is een profiel dat de inlichtingendiensten maar al te goed kennen. Sinds de aanslagen in de jaren negentig in Frankrijk, gevolgd door de aanslag van 11 september 2001 in de Verenigde Staten, zijn zij erop getraind om signalen te herkennen van een mogelijk afglijden in de richting van het jihadisme onder jongeren uit wijken met een concentratie van Franse immigrantengemeenschappen, en uit moskeeën die als militant worden beschouwd. En om deze jongeren in de gaten te houden. Degenen die de strijdgebieden bij de grens tussen Pakistan en Afghanistan hebben bezocht, worden uiteraard extra in de gaten gehouden.

De Franse diensten voor terrorismebestrijding, die een bijzonder strenge wetgeving tot hun beschikking hebben, waarmee zij verdachten bijvoorbeeld langer in voorlopige hechtenis kunnen houden, staan bekend om hun doeltreffendheid. Frankrijk heeft in feite sinds 1997 geen terreuraanslagen meer op zijn grondgebied gehad, terwijl na de Verenigde Staten in 2001, Spanje en Groot-Brittannië respectievelijk in 2004 en 2005 wel zwaar getroffen werden.

Lees het volledige artikel uit Le Monde in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.(Foto van Crash Medios)

Plaats een reactie