Europa wordt paradijs voor werkgevers

Frankfurter Rundschau/Presseurop  | 26 March 2012 - 08:1726 Mar - 08:17

Herziening van het arbeidsrecht, soepeler ontslagrecht, loonsverlagingen: onder druk van recessie en staatsschulden begint de ene Europese regering na de andere te tornen aan de rechten van werknemers. En werkgevers varen er wel bij.

De crisis woedt volop in Griekenland, Spanje, Italië en Portugal. Heel Zuid-Europa zit in zak en as. Heel Zuid-Europa? Nee. Voor een aantal mensen in deze landen gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Neem nu Juan Rosell, voorzitter van de Spaanse werkgeversorganisatie CEOE. Jarenlang had hij al gepleit voor een versoepeling van het ontslagrecht. Nu heeft de Spaanse regering eindelijk gehoor gegeven aan zijn verzoek. “Dit is vast nog niet de laatste hervorming van de arbeidsmarkt”, voorspelt Rosell, overtuigd van zijn zege. De crisis is zijn kans.

Bedrijven in Europa zijn in het voordeel. Onder druk van recessie en staatsschulden zijn regeringen in heel Europa bezig te tornen aan rechten van werknemers en de loonkosten te drukken. Ze beogen daarmee hun landen goedkoper en dus aantrekkelijker te maken als vestigingsplaats voor investeerders. “Europa is hard op weg een paradijs voor ondernemers te worden – ten koste van werknemers”, klaagt Apostolos Kapsalis van het onderzoeksinstituut van de Griekse vakcentrale GSEE.

Met het oog op de exploderende werkloosheidscijfers en de bezuinigingseisen die de EU stelt, zijn de vakbonden in het defensief beland. Bijvoorbeeld in Griekenland, waar de regering het minimumloon en de WW-uitkering drastisch heeft verlaagd. “Als gevolg daarvan kunnen we massale loonsverlagingen verwachten”, aldus Michala Marcussen van de bank Société Générale. Ook de pensioengerechtigde leeftijd werd verhoogd, waarmee de Griekse overheid niet alleen bespaart op pensioenuitkeringen, maar waardoor het aantal sollicitanten op de arbeidsmarkt ook stijgt. Daardoor wordt de strijd om beschikbare banen onder werknemers nog verder aangewakkerd. “Griekenland is de rat in het Europese laboratorium voor hervormingen”, zegt Kapsalis. “Hier wordt getest wat er allemaal mogelijk is aan bezuinigingen”. De vakbondsman waarschuwt dat vergelijkbare programma’s ook al in andere landen worden toegepast.

Lees het volledige artikel uit de Frankfurter Runschau in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.

(Foto van Koffiemetkoek)

Plaats een reactie

Europa wordt paradijs voor werkgevers (Frankfurter Rundschau/Presseurop)