Kinderarbeid is terug in Napels

Le Monde/Presseurop  | 31 March 2012 - 10:4731 Mar - 10:47

In Napels, een van de armste steden van Europa, gaan duizenden kinderen van school om hun ouders te helpen de eindjes aan elkaar te knopen. Ze werken zwart in los-vaste baantjes of worden door de maffia gerecruteerd voor het vuile werk. Een fenomeen dat door de crisis is versterkt.

Het is zeven uur ‘s ochtends in de wijk San Lorenzo in het centrum van Napels. Een jochie baant zich met een zware doos conservenblikken behendig een weg door het labyrint van vochtige straatjes. In een verschoten trainingspak, zijn capuchon over zijn hoofd getrokken en op afgetrapte gympen begint de kleine Gennaro zijn werkdag.

Niemand die zich erover verbaast dat hij al zo vroeg loopt te ploeteren. In september 2011 kon Gennaro aan de slag bij een kruidenierswinkel. Zes dagen per week, tien uur per dag, is hij bezig met vakken vullen, dozen uitladen of boodschappen aan huis bezorgen.

Gennaro droomde ervan om iets met computers te gaan doen, nu is hij winkelbediende, zoals de meeste kinderen in Napels die werken. Hij werkt zwart, voor nog geen euro per uur, en verdient hooguit 50 euro per week. Gennaro is net 14 geworden.

Gennaro’s moeder, Paola Rescigno, had nooit gedacht dat ze zich ooit genoodzaakt zou zien haar zoon van school te halen. Twintig jaar lang woonde ze met haar man op 35 vierkante meter ergens achteraf in San Lorenzo, de armste wijk in het centrum.

Lees het volledige artikel uit Le Monde in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.(Foto van Greg Walters)

Plaats een reactie

Kinderarbeid is terug in Napels (Le Monde/Presseurop)