De mythe van de grote moslim gezinnen

Le Temps/WorldCrunch  |  2 April 2012 - 10:35 2 Apr - 10:35

Islamitische vrouwen krijgen net zo weinig kinderen als vrouwen in niet-moslim landen. Zelfs conservatieve denktanks weten dat.

Tegenstanders van de multiculturele samenleving wijzen vaak op de omvang van de gezinnen van moslims. Ze zouden zoveel kinderen krijgen dat het aandeel moslims op de totale bevolking buitenproportioneel groeit. Dat is niet waar, schrijft de Zwitserse krant Le Temps.

In 30 jaar tijd is het aantal geboren kinderen per vrouw in islamitische landen gedaald met 50 procent. In Iran is de daling 75 procent en in Noord-Afrika 70 procent. Bosnische moslimvrouwen krijgen gemiddeld 1,3 kind.

De daling is opmerkelijk, schrijft Le Temps. Ten eerste hebben Europese vrouwen twee eeuwen nodig gehad om minder kinderen te krijgen en ten tweede worden de cijfers genegeerd als gesproken wordt over migratie en het gevaar van terrorisme (als arme, islamitische landen grote hoeveelheden jongeren hebben die weinig toekomst zien wordt het gevaar op terrorisme groter geacht). Ondanks een rapport van de conservatieve denktank American Enterprise Institute is het besef dat er geen “tsunami” van moslims komt nog niet doorgedrongen.

Volgens Youssef Courbage, directeur van het Franse Nationale Instituut voor Demografische Studies, is vooral onderwijs, en niet religie, van invloed op hoeveel kinderen vrouwen krijgen. Hoe beter vrouwen zijn opgeleid, des te minder kinderen krijgen ze.

In Nederland krijgen jonge vrouwen van Turkse en Marokkaanse vrouwen bijna net zo weinig en net zo laat kinderen als hun Nederlandse leeftijdgenoten.

(Foto van Charles Roffey)

Plaats een reactie