VS moeten antibiotica in veeteelt beperken

The Atlantic  |  2 April 2012 - 13:41 2 Apr - 13:41

Maar de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) maakt geen haast om het misbruik van antibiotica voor de vleesproductie aan te pakken.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft van een rechter de opdracht gekregen om het antibioticagebruik in de veeteelt terug te dringen. Door de grote hoeveelheden antibiotica die kippen, koeien, varkens en andere dieren toegediend krijgen, treedt resistentie op en loopt de volksgezondheid gevaar.

De FDA is de federale toezichthouder op de kwaliteit en veiligheid van onder meer voedsel, medicijnen en medische apparaten.

De rechterlijke uitspraak is bindend, maar volgens The Atlantic staat de FDA niet te springen om het antibioticagebruik bij boeren aan te pakken. De toezichthouder, die zich als sinds 1977 bewust is van het gevaar van antibiotica in de landbouw, is voor vrijwillige beperking van antibiotica en legt geen dwingende maatregelen op. Dat kan betekenen dat de strijd tegen misbruik van antibiotica, die al decennia duurt, nog lang niet gestreden is en dat steeds meer mensen zullen sterven aan onschuldige ziekten en wondjes omdat vrijwel alle bacteriën resistent geworden zijn tegen antibiotica.

Lees ook: Door de antibioticacrisis wordt een schaafwond dodelijk (360)

(Foto van Keven Law)

Plaats een reactie