Drones leren mensentaal

The Economist  |  4 April 2012 - 09:57 4 Apr - 09:57

Onbemande vliegtuigen snappen nog niet alle armsignalen die aan boord van vliegdekschepen gebruikelijk zijn.

Drones hebben moeite om te begrijpen wat mensen willen. Daarom leren wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) de onbemande vliegtuigen, die onder meer voor spionage- en gevechtsdoeleinden kunnen worden ingezet, om samen te werken met mensen. Ze leren drones om de gebaren te begrijpen die worden gebruikt op vliegdekschepen. Als drones kunnen uitvliegen vanaf en landen op vliegdekschepen kunnen ze nog vaker worden ingezet.

MIT en The Economist laten in video’s zien hoe computerwetenschapper Yale Song van MIT drones armsignalen en handgebaren leert begrijpen. De drones moeten ook leren dat verschillende mensen dezelfde armsignalen soms net iets anders uitvoeren. Song laat de drones video’s van gebaren zien. Tot nu toe vinden de drones het moeilijk om te generaliseren. Het algoritme dat wordt gebruikt, heeft moeite met het feit dat arm- en handgebaren vloeiende bewegingen zijn en kan daardoor de betekenis van de verschillende signalen niet goed doorgronden.

Om dat probleem op te lossen heeft Song de signalen opgeknipt in blokjes van drie seconden die als losse video’s worden getoond. Daardoor krijgen de drones tijd om na te denken. Inmiddels herkennen ze 75 procent van de gebaren.

Video van MIT:

Lees ook:

Drones doden burgers en zijn slecht voor de privacy (360)

Francis Fukuyama maakt zijn eigen drone (360)

Tags: video taal drones

Plaats een reactie