'Facebook censureerde Charlie Hebdo'

Expatica.com  |  8 November 2011 - 12:26 8 Nov - 12:26

Redactie werd toegang tot publicatie op Facebook-profiel ontzegd.

De journalistenorganisatie Reporters Without Borders beschuldigt Facebook van censuur. De netwerksite, die wereldwijd bijna een miljard leden telt, dreigde namelijk om het Franse weekblad af te sluiten. 24 uur lang had de redactie van het satirische tijdschrift geen toegang tot haar Facebook-profiel.

De redacteuren, wier redactielokalen uitgebrand zijn als gevolg van een aanslag, merkten dat ze hun Facebook-profiel niet meer konden bewerken. Facebook had deze functie geblokkeerd omdat de redactie een ‘persoonlijke’ pagina had aangemaakt in plaats van een bedrijfsprofiel. Charlie Hebdo mocht zelf geen berichten meer op de ‘wall’ (een pagina voor berichten) plaatsen, terwijl vijanden van het blad dat nog wel konden.

Charlie Hebdo ligt ook op internet onder vuur. Omdat de website van het blad onklaar is gemaakt door hackers, is Facebook-pagina een belangrijk communicatiekanaal geworden. De redactie heeft inmiddels ook een weblog geopend.

Aanleiding voor de fysieke en virtuele aanvallen op Charlie Hebdo is een themanummer over de Arabische Lente dat onder het gasthoofdredacteurschap van de profeet Mohammed tot stand is gekomen. Charlie Hebdo laat 175.000 extra nummers drukken van de special, die de titel ‘Charia Hebdo’ draagt.

De hoogste Duitse rechter, Andreas Vosskuhle, waarschuwde onlangs in het Duitse weekblad Focus voor de macht van Facebook. Vosskuhle, de president van het Bundesverfassungsgericht, maakt zich zorgen over de privacy van Facebookgebruikers. Hij wijst echter ook op het gevaar van een groot bedrijf, met ook in Europa tientallen miljoenen leden, dat zich aan de Europese jurisdictie onttrekt omdat de servers in de Verenigde Staten staan.

Plaats een reactie