De demografische tijdbom van Kosovo

The Irish Times/Presseurop  | 12 April 2012 - 06:2512 Apr - 06:25

De jongste staat van het continent heeft het hoogste werkloosheidscijfer. Is de uit zijn voegen barstende jongerengeneratie van Kosovo, geïsoleerd in eigen land, rijp voor de revolutie?

Ieder uur van de dag verzamelen de kunstenaars, schrijvers en dromers van Pristina zich in de behaaglijke ruimten van Dit e Nat, een café vol met boeken waarvan de naam in het Albanees ‘Dag en Nacht’ betekent. Onder hen bevindt zich Astrit Ismaili, een twintigjarige conceptuele kunstenaar die onlangs is teruggekeerd van een verblijf van zes maanden in New York. “Ik had geluk. Ik kreeg een beurs om naar de VS te gaan”, zegt hij. “De meeste mensen in Kosovo krijgen nooit de kans om te vertrekken, vanwege de problemen bij het krijgen van visa. Het is triest dat het talent en de ambities van de jeugd hier veel groter zijn dan onze werkelijkheid toestaat.”

“Dit is geen land voor jongeren”

Het werk van Ismaili houdt zich bezig met thema’s als identiteit en seksualiteit, en kijkt daarnaar door het prisma van een samenleving die nog steeds probeert in het reine te komen met de nasleep van een oorlog waaruit Kosovo als onafhankelijke staat tevoorschijn is gekomen. Zijn werk kan provocatief zijn – voor één project poseerde Ismaili naakt tegen de skyline van Pristina – en hij weet dat hij de grenzen opzoekt in een grotendeels conservatief land. “Als je niet de mogelijkheid hebt om dingen buiten Kosovo te ervaren, kan het hier behoorlijk verstikkend zijn.”

Lees het volledige artikel uit The Irish Times in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Foto van Tony Bowden)

Plaats een reactie

De demografische tijdbom van Kosovo (The Irish Times/Presseurop)