Worden we ongelukkig van te veel geluk?

The Washington Post  | 12 April 2012 - 11:5112 Apr - 11:51

Gelukkige mensen zijn volgens een Australische psycholoog bevooroordeelder, egoïstischer en minder opmerkzaam.

Gelukkig zijn heeft ook nadelen. Van te gelukkig zijn, word je zelfs ongelukkig. Dat blijkt uit onderzoek van een hoogleraar psychologie uit Californië.

Er kleven nog meer schaduwkanten aan geluk. Gelukkige mensen zijn volgens Joseph Forgas, hoogleraar psychologie aan de University of New South Wales in Australië, bevooroordeelder. De opgewekte proefpersonen in zijn studie vonden hetzelfde filosofisch essay beter als ze dachten dat het door een bebaarde man van middelbare leeftijd was geschreven. Gelukkige proefpersonen die dezelfde tekst lazen en geloofden dat de auteur een vrouw in een t-shirt was, waren minder positief over de kwaliteit van het essay. Uit andere testjes bleek dat gelukkige mensen egoïstischer en minder opmerkzaam zijn.

Het streven naar geluk kan ertoe leiden dat mensen zich juist ongelukkiger gaan voelen. Dat blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse collega van Fogas. Jonathan Schooler, psycholoog aan de University of Californië in Santa Barbara, liet mensen luisteren naar een complexe compositie van Stravinsky. Proefpersonen die naar de muziek luisterden met de intentie om zichzelf gelukkig te maken, bleken zich uiteindelijk ongelukkiger voelden. Ze waren namelijk steeds bezig om te controleren of ze zich ook daadwerkelijk gelukkig voelden. Uit een eerder onderzoek van Schooler blijkt dat degenen die het meest teleurgesteld waren over hun nieuwjaarsviering in 2000 (de millenniumwisseling) de mensen waren die zich het meest hadden voorgenomen om er een groot feest van te maken.

Het nieuwe nummer van 360 bevat een dossier Kennis is geluk
Een lofzang – in de vorm van nóg meer wetenswaardigs – op de ideeën, de feiten, de gegevens en de meningen die ons universum vullen. De informatie vliegt ons om de oren, maar wat is het prachtig dat het er is en hoe schraal zou het leven zijn zonder.

(Foto van Angel Ortega)

Plaats een reactie