Vermoorde Brit middelpunt van Chinees politiek schandaal

The New York Times  | 13 April 2012 - 06:3713 Apr - 06:37

Vrouw van Chinese topambtenaar Bo Xilai wordt verdacht van moord op zakenman Neil Heywood.

In China is een groot politiek schandaal ontstaan. Eerst leek het om de topambtenaar Bo Xilai te gaan die uit het Politbureau is verwijderd. Maar inmiddels is duidelijk dat het om zijn vrouw Ku Gailai gaat, die is aangehouden op verdenking van moord op de Brit Neil Heywood.

Al op de begrafenis van Heywood (41) in Londen vorig jaar december bleek er iets ernstig mis te zijn. Dat schrijft The New York Times op grond van verklaringen van mensen die bij de begrafenis aanwezig waren. De dood van de jonge gezonde zakenman Heywood kwam sowieso onverwacht voor zijn familie en vrienden. Op de begrafenis vroeg een oud-klasgenoot van Heywood de aanwezigen om geen vragen te stellen over diens dood aan zijn weduwe, Lulu Heywood. Ook vreemd was dat dezelfde klasgenoot in zijn grafrede niet sprak over Heywoods doodsoorzaak.

Nu duidelijk is dat de Brit vermoedelijk het slachtoffer is geworden van moord door vergiftiging en dat advocate Ku Gailai, de vrouw van één van China’s topambtenaren, de verdachte is, kunnen Heywoods vrienden de geheimzinnigheid op de begrafenis in perspectief plaatsen.

Vermoed wordt dat een zakelijk conflict tussen Heywood en Ku Gailai en haar familie de oorzaak van de moord is.

Heywood had zichzelf geïnttroduceerd bij het echtpaar omdat hij toegang zocht tot de Chinese elite. De familie Xilai-Gailai had ook belang bij het contact. Zij zochten namelijk een goede school in het westen voor hun zoon Bo Guagua. Hij studeert inmiddels aan Harvard University.

Wat er precies is gebeurd, is nog lang niet duidelijk. Het verhaal zal de media nog wel even bezighouden, en misschien ook wel scenarioschrijvers want er gaan geruchten dat Heywood banden had met de Britse inlichtingendienst MI6 en dat de Chinese politiechef die verantwoordelijk is voor de zaak in zijn vrije tijd graag autopsies op lijken van criminelen uitvoert om organen te verwijderen.

(Foto: Het echtpaar Ku Gailai en Bo Xilai in gelukkiger tijden.)

Plaats een reactie