Zullen de Piraten Europa democratiseren?

Die Welt/Presseurop  | 15 April 2012 - 06:3715 Apr - 06:37

De Piratenpartij is plotseling de derde politieke kracht van Duitsland geworden en is veel meer dan een vergaarbak van websurfende proteststemmers. Volgens Die Welt kan de Piratenpartij de wegbereider zijn van een nieuw soort democratie in het post-industriële tijdperk, en misschien wel voor heel Europa.

Het is nog niet duidelijk of de Piraten méér zullen worden dan een voetnoot bij de Europese democratie. Maar als de Piraten niet worden weggevaagd door kinderziekten, hebben zij een goede kans de democratie van de 21ste eeuw te transformeren. Inhoudelijk slagen zij er misschien in het einde van het tijdperk van de groei door te komen, en demografisch om tot een eerlijker lastenverdeling tussen de generaties te komen. Bovendien kunnen ze ook nog eens de eerste écht Europese partij worden.

Het concept van vertegenwoordiging door massale politieke partijen is zo oud en zo ouderwets als het industriële tijdperk zelf. Door veranderingen in de muziek- en de toeristenbranche, die vroeger strak georganiseerd waren, zijn deze sectoren in zwaar weer terechtgekomen, en nu staat de wereld van de politieke partijen hetzelfde te wachten. Online-systemen als Liquid Feedback van de Piraten kunnen de politieke zuilen uit de oude tijd van de ‘minimale democratie’ (Paul Nolte) zeer efficiënt vervangen.

Dan zal ook in de politiek de strikte scheiding tussen producenten en consumenten verdwijnen, zoals dat eerder ook al op andere terreinen is gebeurd. In de mediasector geschiedde dat op bijzonder opvallende wijze, en in de elektriciteitssector is het proces net op gang gekomen: door intelligente netwerken komt daar nu een einde aan het quasi-monopolie van de huidige stroomgiganten.

Transparantie en burgerparticipatie

Ieder huishouden kan zowel producent als consument van elektriciteit zijn. Net als de RWE’s en de E.on’s zullen ook de SPD’s en de CDU’s zichzelf in de nieuwe omstandigheden opnieuw moeten uitvinden. De Piraten zullen ervoor zorgen dat dit ook werkelijk gebeurt, als pleitbezorgers van de concurrentie in het concert der ex-monopolisten.

Lees het volledige artikel uit Die Welt in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Foto van Urban Artefakte)

Plaats een reactie