Ophef over anti-Romacover in Zwitserland

Presseurop  | 16 April 2012 - 06:1916 Apr - 06:19

Zwitsers weekblad Weltwoche misbruikt foto van Romakind.

De voorpagina van het Zwitserse weekblad Die Weltwoche laat een opzienbarende foto zien van een Roma-jongetje dat een pistool op de lezer richt. De titel boven de foto luidt : “De Roma rukken op. Rooftochten in Zwitserland”. De kop en het bijbehorende artikel, dat discriminerende en racistische passages bevat, heeft een golf van kritiek ontketend in de internationale pers. De Centrale Raad voor Sinti en Roma in Duitsland heeft een klacht ingediend wegens demagogie en verzocht om het blad in Duitsland uit de verkoop te halen.

De Duitse Tagesspiegel ging op zoek naar het verhaal achter de foto en schrijft dat Die Weltwoche, een blad dat nauwe banden heeft met extreemrechts in Zwitserland, de foto in visuele zin heeft misbruikt. De krant heeft de foto namelijk uit zijn oorspronkelijke context gehaald: de bedoeling van de Italiaanse fotograaf Livio Mancini was in eerste instantie om de ellende van Romafamilies in Europa te laten zien. Het dagblad schrijft verder:

“Mancini had Romakinderen gefotografeerd in de achterbuurten van de stad Gjakova (in Kosovo), waar hun families na de oorlog waren gestrand. Ze hebben hutten gebouwd op de vervuilde grond van een vuilstortplaats. Daar leven ze van de dingen die ze in de berg afval vinden en die ze nog kunnen gebruiken of verkopen. […] Het geval van deze kinderen op een vuilstortplaats staat niet op zich. De 10 tot 12 miljoen Sinti en Roma vormen de grootste minderheid in Europa en leven vaak in barre omstandigheden. De meerderheid is straatarm en wordt nog altijd bedreigd door pogroms. […] Mancini stelt deze situatie met zijn fotoreportage aan de kaak. Eén van die foto’s is voor het tegenovergestelde doel gebruikt, namelijk om van slachtoffers daders te maken.”

In een e-mail aan de Tagesspiegel hekelt Mancini “het verkeerde gebruik van mijn foto”. Die Weltwoche reageerde op de heftige kritiek met het verdedigen van zijn “feiten”. Het weekblad beweert onder andere dat “de misstand van kinderen die worden ingezet voor criminele doeleinden” een aspect is dat in de hele discussie achterwege blijft en heeft het nergens over zijn eigen gebrek aan “visuele ethiek”. Ondanks het geschil met Die Weltwoche zegt Livio Manici tevreden te zijn dat de ellende van de Roma opnieuw onder de aandacht van het grote publiek is gebracht.

Bron: Presseurop
(Afbeelding: de omstreden voorpagina van die Weltwoche met de foto van Livio Mancini)

Plaats een reactie