De mythe van de Noorse onschuld

Stavanger Aftenblad/Presseurop  | 16 april 2012 - 14:3216 apr - 14:32

Het proces tegen de rechts-extremistische terrorist Anders Behring Breivik is vandaag in Oslo van start gegaan. De Noorse journalist Sven Egil Omdal betwist de mythe van de verloren onschuld waarin de hele wereld gelooft.

Lang voordat de psychiaters toegang kregen tot de cel van Anders Behring Breivik, werd de Noorse nationale psychopaat al door de internationale pers beoordeeld. Op een aantal uitzonderingen na, kwamen alle journalisten tot de conclusie dat Noorwegen zijn onschuld voor altijd kwijt was. Het paradijs dat op 22 juli werd aangevallen, werd onherstelbaar beschadigd.

Een minutieuze analyse van de verslaggeving door de Europese en Amerikaanse kranten over deze terroristische aanslag brengt aan het licht dat er geen enkele formulering vaker is gebruikt dan “de verloren onschuld”. De voorpagina van Le Monde van 24 juli is daarvan het perfecte voorbeeld: “Noorwegen heeft zijn onschuld verloren”. En in een commentaar schrijft het Britse dagblad The Observer ter inleiding dat “Noorwegen de gewoonte had zichzelf te beschouwen als het gezondste, rijkste en vreedzaamste land ter wereld”. De onschuld en de ontroerende, op gelijkheid gerichte, openheid waren niet meer.

Noorse schrijvers werden ingezet als culturele tolken

Maar deze afstandelijke visie van buitenlandse waarnemers was slechts een illusie, de reportages bleken vermomde zelfdiagnoses en de betogen over “de introspectie” een uitgemolken concept. Want de buitenlandse journalisten gebruikten allemaal dezelfde spiegelmethode: het waren niet de vooroordelen van de buitenlanders over Noorwegen die werden overgebracht, maar die van de Noren zelf.

Lees het volledige artikel uit Stavanger Aftenblad in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Foto van Henrik Lied)

Plaats een reactie