Wandelen helpt tegen depressies, maar Amerikanen kunnen nergens lopen

BBC News  | 17 April 2012 - 06:1317 Apr - 06:13

In de Verenigde Staten is de lopende mens uit het straatbeeld verdwenen. Steden en dorpen zijn zo ingericht dat je te voet nergens kunt komen.

Wie wandelt, is eerder van zijn depressie af. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Stirling in Schotland. Ook andere vormen van lichamelijke activiteit helpen, maar wandelen is het meest effectief omdat het het gemakkelijkst ingepast kan worden in het dagelijks leven van patiënten.

Dat geldt misschien in Schotland, in de Verenigde Staten is wandelen bijna onmogelijk. Webtijdschrift Slate spreekt van een “crisis in American walking”. De voetganger is vrijwel helemaal verdrongen uit het straatbeeld in Amerikaanse dorpen en steden. Slate wijdt een vierdelige serie aan het Amerikaanse wandelprobleem.

Dat Amerikanen zo weinig lopen, wordt als problematisch beschouwd. Wandelen helpt namelijk niet alleen tegen depressies, maar ook tegen overgewicht, Alzheimer, diabetes en hart- en vaatziekten. Wandelen is bovendien goed voor het milieu.

Veel Amerikaanse dorpen, suburbs en steden hebben geen stoep. Stedenbouwkundigen en andere mensen die zich bezig houden met ruimtelijke ordening houden geen rekening met voetgangers. De auto staat centraal. Wie te voet op pad gaat, komt vaak niet op de plaats van bestemming, maar komt klem te zitten tussen vangrails of op parkeerplaatsen.

10.000 stappen per dag wordt gezien als het minimum voor een gezond leven. Nu haalt bijna niemand dat aantal, zo blijkt uit onderzoek met stappentellers. Maar Amerikanen lopen bijzonder weinig: 5.117 stappen per dag. Ter vergelijking: Australiërs lopen 9.695 stappen per dag en Zwitsers 9.650.

(Foto van jayneandd)

Plaats een reactie