Opa, wat deed je in de oorlog?

Spiegel English  | 17 April 2012 - 06:1117 Apr - 06:11

“De Holocaust hoort bij de Duitse familiegeschiedenis”, aldus een jonge Duitse historicus die zijn opa interviewde over diens rol in de Tweede Wereldoorlog.

Jonge Duitsers moeten hun grootouders vragen wat ze in de Tweede Wereldoorlog deden en die herinneringen opschrijven. Dat zegt de jonge Duitse historicus Moritz Pfeiffer (29), die werkzaam is bij het Herinneringscentrum Wewelsburg, een museum over de SS in de buurt van Paderborn.

Pfeiffer heeft een boek geschreven over de rol van zijn grootvader, een officier in de Wehrmacht, in de oorlog. De titel van het boek luidt: _Mein Großvater im Krieg 1939-1945: Erinnerung und Fakten im Vergleich_.

De historicus heeft voor zijn boek de verhalen van zijn opa, al voor Hitler aan de macht kwam een overtuigd antisemiet, vergeleken met de officiële geschiedschrijving. Zijn grootmoeder, volgens Pfeiffer een “fanatieke nazi”, was al te ziek om geïnterviewd te worden. Hij heeft haar brieven geanalyseerd.

Direct na de oorlog en in de decennia erna wilden de meeste Duitsers die betrokken waren bij het nationaal-socialisme niet praten over hun rol en hun schuld aan de Holocaust. Volgens Pfeiffer zijn voormalige nazi’s en meelopers met het NS-regime tegenover hun kleinkinderen opener dan tegenover hun kinderen. Ze zouden nu wel bereid zijn om hun verhaal te vertellen. De auteur hoopt dat veel jonge Duitsers hun grootouders interviewen voordat het te laat is.

(Foto van Herinneringscentrum Wewelsburg)

Plaats een reactie