De economie van de Olympische Spelen (2)

Forbes  | 19 April 2012 - 13:2419 Apr - 13:24

De spelen zijn officieel niet commercieel, maar sponsors betalen honderden miljoenen om gebruik te mogen maken van het internationale marketing platform waarmee ze miljarden mensen kunnen bereiken.

De Olympische Spelen zijn eigenlijk een niet-commercieel evenement. Sporters ontvangen bijvoorbeeld geen honorarium voor hun optreden op de spelen. Maar dat er ontzettend veel geld gemoeid is met de spelen is wel duidelijk. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is officieel een non-profitorganisatie. Toch staat er op de site van het IOC dat de Olympische Spelen “een van de meest effectieve internationale marketing platforms ter wereld” zijn waarmee bedrijven miljarden mensen in 200 landen kunnen bereiken.

Voor dat bereik zijn bedrijven bereid diep in de buidel te tasten. Dow Chemical bijvoorbeeld betaalt 100 miljoen dollar om een partner van de Olympische Spelen te mogen zijn. Ook BP geeft geld aan London2012 onder het motto “Fuelling the future”. Het sponsorschap van Dow en BP is omstreden omdat de bedrijven wereldwijd voor veel milieuvervuiling zorgen.

Milieu- en mensenrechtenactivisten zijn een actie tegen Dow en BP als Olympische sponsors begonnen. De actie heet Greenwash Gold 2012. Medestanders kunnen stemmen op filmpjes over BP en Dow om te vertellen welk bedrijf ze het ergst vinden.

Sporters
Deelnemers aan de spelen mogen officieel geen salaris krijgen. Twee Amerikaanse basketballers van de NBA hebben even geprobeerd om daar verandering in te brengen. Ze eisten salaris voor deelname aan de wedstrijden in Londen.

Forbes heeft geen medelijden met de onbezoldigde sporters. Spelers krijgen al indirect betaald voor de spelen door hun sponsorcontracten en direct door het salaris dat ze van hun club krijgen, schrijft het zakenblad. Dwyane Wade, een van de woordvoerders van de basketballers die geld wilden zien, verdient bijvoorbeeld 10 miljoen dollar per jaar aan sponsorcontracten.

Lees ook:

De economie van de Olympische Spelen (360)

(Foto van Thiago Martins)

Plaats een reactie