De ongeliefde Polen in Nederland

Polityka/Courrier International  | 22 April 2012 - 10:0222 Apr - 10:02

Een Pools perspectief op de positie van de Polen in Nederland.

Polen in Nederland werken hard, maar bijna niemand houdt van ze. Ze worden uitgebuit door uitzendbureaus, werken harder dan Nederlandsers maar verdienen veel minder. Dat schrijft journaliste Ewa Winnicka van het Poolse weekblad Polityka.

Nederlands kunnen over Polen klagen via het PVV-meldpunt. Maar Polen klagen ook over hun leven in Nederland. Ze hebben te maken met discriminatie, lek gestoken banden en hun kinderen worden gepest op school. De Nederlander Mark, die in Polen woont, gaat niet graag terug naar Nederland in een auto met een Pools kenteken zegt hij in Polityka.

Polytika schetst de verandereningen in Nederland. Toen de eerste Polen naar Nederland kwamen in 1989, na de vol van het communisme, was het land nog vreedzaam en tolerant. Sinds de Polen toegang kregen tot de Europese arbeidsmarkt in 2007 is de situatie veranderd. Werkgevers huren graag Polen in omdat ze bereid zijn 40-60 uur per week te werken voor een salaris van minder dan 1.000 euro per maand. Maar veel Nederlanders zien de Polen liever gaan dan komen omdat ze banen in zouden pikken en voor overlast zouden zorgen.

Wet
Nederland is zelfs bereid om de Europese wetgeving te overtreden om van de Polen af te komen. Er is een wetsvoorstel ingediend om Polen die langer dan drie maanden werkloos zijn het land uit te zetten. Dit is in strijd met Europese regelgeving waarin bepaald is dat elke EU-burger zich zes maanden in een ander EU-land mag ophouden.

(Poolse landarbeiders op het Kanaaleiland Jersey. Foto van Alex Fearn)

Plaats een reactie