De Franse verkiezingen door de ogen van buitenlandse journalisten

Courrier International  | 23 April 2012 - 09:3023 Apr - 09:30

Is dit democratie? Iraanse correspondent is verbaasd over lauwe sfeer in Parijs.

Courrier International laat buitenlandse correspondenten aan het woord over de Franse presidentsverkiezingen. De correspondent van de Iraanse krant Etemaad, die Frankrijk ziet als de moeder der republieken, is een beetje teleurgesteld dat de verkiezingen niet meer leven in Parijs.

Correspondent Hassan Mohammadi van Etemaad is naar Parijs gereisd om de sfeer op te snuiven en verslag te doen van de verkiezingen. Hij heeft altijd geleerd dat een verkiezing zonder enthousiasme geen echte verkiezing is. In Frankrijk, de bakermat van de democratie, had Mohammadi meer enthousiasme verwacht. Iraniërs staan volgens hem te popelen om deel te nemen aan vrije verkiezingen.

Bijna 20 procent van Franse kiezers heeft gisteren op de rechts-nationalistische Marine Le Pen van het Front National gestemd. Het Front National heeft een recordaantal stemmen gekregen en zal een beslissende rol spelen bij de tweede stemronde.

Op 26 april as. organiseren 360 en Athenaeum Nieuwscenrum een debat over vreemdelingenhaat in de campagnes van de Franse presidentsverkiezingen. De bijeenkomst, die van 17-19 uur duurt, is gratis bij te wonen. Lokatie: Spui25, Amsterdam. Aanmelden is verplicht.

Frankrijk is een laboratorium-land voor het nieuwe West-Europa, waar diverse identiteiten constant met elkaar in aanraking komen. Hoe de nieuwe Franse president daarmee omgaat, is ook voor Nederland van groot belang.

In de beste Frans traditie van de ‘table ronde’ debatteren hoogleraar Louise Fresco, schrijver Fouad Laroui, publiciste Nausicaa Marbe en journalist Pieter Kottman over de Franse presidentsverkiezingen 2012.

Moderator is Pieter van den Blink, eindredacteur 360.

(Een verkiezingsposter in Parijs. Foto van Pete Aylward)

Plaats een reactie

La présidentielle vue d’ailleurs (Courrier International)

C’est ça la démocratie? (Etemaad/Courrier International)