Jongeren blijven langer jong

The Independent  | 26 April 2012 - 07:0126 Apr - 07:01

Het geluk van jongeren wordt bedreigd door gevoelens van onzekerheid en risicovol gedrag.

Wie 18 en dus meerderjarig wordt, is nog lang niet volwassen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat jongeren pas op 24-jarige leeftijd echt volwassen te noemen zijn. Het brein is pas zes jaar na het intreden van de meederjarigheid volgroeid. Het medische tijdschrift The Lancet heeft een speciaal themanummer aan gewijd aan de lange adolescentie.

Ouderen denken vaak dat jongeren blaken van gezondheid en geluk. Jong zijn, levert ook gevaar op, schrijft de Britse krant The Independent. De adolescentie is een periode van “maximale risico’s” en “maximale kwetsbaarheid”, aldus The Independent. Jongeren staan voortdurend bloot aan risicovolle prikkels zoals te veel drinken, drugsgebruik, onveilige seks, te hard rijden.

Het geluk van jongeren wordt bedreigd door gevoelens van onzekerheid en neerslachtigheid. Het duurt tegenwoordig lang voordat jongeren hun plaats in de maatschappij hebben veroverd. Jongeren gaan langer naar school, gaan later vaste relaties aan, kiezen later voor een loopbaan of hoppen van baan naar baan.

Dodelijke ongelukken door risicovol gedrag zijn volgens onderzoekers in The Lancet is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren. Medici negeren deze doodsoorzaak omdat jongeren gemiddeld genomen nog een lang en gezond leven voor de boeg hebben. Een beter begrip van het puberbrein en de factoren die gedrag van jongeren beïnvloeden kan leiden tot een beter beleid om adolescenten te beschermen.

(Foto van Chelsea Hicks)

Plaats een reactie