Rijken moeten consuminderen en ophouden met parasiteren

The Independent  | 27 April 2012 - 07:4027 Apr - 07:40

Royal Society: Rijke mensen maken het voedsel en de grondstoffen van arme mensen op.

De rijkste mensen op de wereld, waartoe ook de Nederlandsers behoren, moeten minder consumeren om de armste 1,3 miljard mensen, die van minder dan 1,25 dollar per dag moeten leven, te helpen. Dat zeggen wetenschappers van de Britse Royal Society in het nieuwe rapport People and the Planet.

Eigenlijk parasiteren de rijken op de armen. De consumptie van de rijken doet volgens de Royal Society een onevenredig beroep op voedsel, grondstoffen en de natuur. Daardoor hebben arme mensen moeite om hun levensstandaard te verhogen. Aan de andere kant is het onmogelijk dat de hele wereldbevolking hetzelfde consumtieniveau krijgt als het rijke westen. Als straks 10 miljard mensen zoveel consumeren, raakt de aarde uitgeput.

De wereldbevolking groeit met 80 miljoen mensen per jaar. Er is een enorme trek van arme mensen naar de stad. Ontwikkelingslanden zouden de komende 40 jaar elke week een stad moeten bouwen die één miljoen mensen kan huisvesten om aan de migratie tegemoet te komen.

De Royal Society vindt dat economische groei losgekoppeld moet worden van het uitputten van eindige, natuurlijke bronnen. De auteurs van het rapport zijn van mening dat westerse landen naar socio-economische modellen moeten streven waar groei van de consumptie niet meer centraal staat.

Het nieuwe nummer van 360 bevat een dossier over klimaatverandering en de invloed van de mens. Matthew Liao. hoogleraar filosofie en bio-ethica, houdt een pleidooi voor een kleiner en milieuvriendelijker model mens.

(Foto van This Years Love)

Plaats een reactie