Protesten tegen nieuwe internetregels in India

Global Voices  |  1 May 2012 - 11:52 1 May - 11:52

Indiase overheid censureert het internet en wil dat Google en Facebook meedoen.

India censureert het internet. Content die volgens de overheid “beledigend”, “obsceen”, “kwetsend” of “godslasterlijk” is, kan worden verwijderd op grond van de IT Rules die in 2011 in werking zijn getreden. Dat gebeurt ook regelmatig. Zo is bijvoorbeeld de website van cartoonist Aseem Trivedi verboden na een klacht dat de tekeningen beledigend zouden zijn voor India.

India heeft ook Google (YouTube) en Facebook gevraagd om mee te werken. India ziet het liefst dat deze bedrijven gaan werken met lokale servers zodat de content op Indiase bodem gefilterd en geblokkeerd kan worden.

In India vinden steeds meer protesten plaats tegen de censuur op internet, schrijft Global Voices. Op Twitter en Facebook wordt opgeroepen om een petitie te tekenen waarin gevraagd wordt om de IT Rules weer af te schaffen. De petitie is gericht aan leden van het parlement. Ook hebben verschillende organisaties een persbericht uitgebracht waarin ze hun bezwaren tegen de IT Rules kenbaar maken. Internetgebruikers maken en posten foto’s op een weblog waarop ze te zien zijn met de tekst “Don’t censor me”.

Het Internet Democracy Project laat in onderstaand filmpje zien wat het effect is van de omstreden IT Rules.

Plaats een reactie