Neonazi's met een ecolabel

Süddeutsche Zeitung/Presseurop  |  3 May 2012 - 06:37 3 May - 06:37

Onder het mom van biologische landbouw en milieubescherming, dringen aanhangers van de extreem-rechtse partij NPD op slinkse wijze door in de Duitse samenleving en verspreiden zij hun radicale ideeën.

Met zijn groene werkbroek en geruite flanellen hemd is Hans-Günter Laimer wat ze in Neder-Beieren een echte kerel, een ‘gstandns Mannsbuid’, noemen. Hij stapt uit zijn tractor om zijn gasten met een vriendelijk ‘Servus’ te begroeten.

Dan doet hij de deuren open van de fraaie landwinkel die zijn vrouw runt. Alle producten die er te koop worden aangeboden zijn biologisch geteeld en afkomstig uit de omgeving. Als Laimer op zijn biologisch bedrijf een open dag houdt, treedt er een fluitensemble op, komt er een sprookjesvertelster en wordt er een vlooienmarkt voor kinderen georganiseerd.

Een waar biologisch paradijsje, maar Laimer moet niets hebben van de Duitse partij Die Grünen. Hij zit in het bestuur van de vereniging Midgard, die het blad Umwelt & Aktiv uitgeeft. Zo op het eerste gezicht past dat tijdschrift prima bij het biologische bedrijf, want er staan artikelen in over het wekken van kersen en over kleuterscholen in het bos.

“Verkapte propaganda voor de NPD

Af en toe verschijnt er echter ook een artikel over het joelfeest [Germaanse midwinterfeest, red.] of een lofzang op het landbouwbeleid van de Duitse nationalistische partij NPD, die het blad als reclamemiddel gebruikt en via internet verkoopt. Ooit stelde Laimer zich kandidaat voor de NPD bij een districtsverkiezing.

”We streven ernaar mensen bewust te maken van het belang dier, milieu en vaderland te beschermen”, zo staat te lezen op de homepage van Umwelt & Aktiv. De Beierse afdeling van de Duitse veiligheidsdienst beschouwt het echter als “verkapte propaganda voor de NPD”.

Bioboer Laimer ontkent dat hij een bijdrage levert aan het tijdschrift. De biosector wordt volledig door links gedomineerd, luidt zijn bezwaar. “Wat is er aan mijn komkommer anders dan aan de komkommer die van een lid van Die Grünen komt?”

Lees het volledige artikel uit de Süddeutsche Zeitung in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
Het nieuwe nummer van 360 bevat een interview met een Amerikaanse filosoof over het verkleinen van mensen zodat ze milieuvriendelijker worden.

(Foto van Adam Lederer)

Plaats een reactie

Neonazi’s met ecolabel (Süddeutsche Zeitung/Presseurop)

Brauner Ansturm ins Grüne (taz)

Umwelt & Aktiv