Stephen King wil meer belasting betalen

The Daily Beast  |  3 May 2012 - 14:30 3 May - 14:30

Horrorauteur en miljardair wil 50 procent belasting betalen.

Voor de meeste mensen zijn hogere belastingen een gruwel. Horrorschrijver Stephen King wil echter graag meer belasting betalen.

In The Daily Beast vertelt King, die meer dan 350 miljoen exemplaren van zijn boeken heeft verkocht, waarom hij graag meer wil betalen en waarom hij het belangrijk vindt dat de rijkste 1 procent van de Amerikaanse bevolking verantwoording neemt voor onder meer onderwijs en de gezondheidszorg. King zegt dat hij nu 28 procent belasting betaalt over zijn inkomen en dat hij best 50 procent wil betalen.

Volgens King is het niet genoeg dat rijke Amerikanen veel geld weggeven, omdat ze via stichtingen, subsidies en beurzen zelf bepalen waaraan hun geld wordt besteed. Op die manier blijven kwesties die iedereen aangaan zoals de kwaliteit van het onderwijs en de toegankelijkheid van de gezondheidzorg, onderbelicht.

De schrijver, die jaarlijks 4 miljoen dollar schenkt aan bibliotheken, scholen en brandweerkorpsen, realiseert zich dat hij een ongebruikelijk standpunt inneemt. De meeste rijke Amerikanen steken volgens King liever hun lul in brand om vervolgens een dansje te maken en “Disco Inferno” te zingen dan dat ze meer belasting betalen. “The majority would rather douse their dicks with lighter fluid, strike a match, and dance around singing “Disco Inferno” than pay one more cent in taxes to Uncle Sugar”, aldus King.

Onlangs kwam Apple negatief in het nieuws, toen bleek dat het bedrijf via allerlei constructies de Amerikaanse belastingdienst ontwijkt. Apple, dat gevestigd is in Californië, sluist geld door via Nevada (waar geen vennootschapsbelasting wordt geheven) naar onder meer Nederland en Ierland.
(Foto van James LeVeque)

Plaats een reactie