Burgers cruciaal bij informatie oorlog in Libië

Technology Review  |  4 May 2012 - 12:10 4 May - 12:10

Netwerk van informatiestrijders in Libië en daarbuiten zorgden voor internetconnecties tijdens de strijd tegen het regime van Khadaffi.

Toen Libië tijdens de opstand tegen Muammar Khadaffi van het internet werd afgesneden kwamen overal in de wereld burgers in actie om het land weer online te brengen. Internetconnectiviteit was cruciaal voor de communicatie van de vrijheidsstrijders en het verspreiden van informatie.

Technology Review reconstrueert in detail wat er gebeurde en portretteert enkele informatiestrijders. De Libische chirurg Rida Benfayed bijvoorbeeld, die vanuit Denver naar zijn geboortestad Tobruk reisde, kon via een satelliet het net op en verschafte talloze anderen een verbinding, waaronder Libische vrijheidsstrijders, diplomaten en journalisten.

Gihan Badi, een architect die in Groot-Britannië leeft en werkt, koppelde journalisten van de BBC en Al Jazeera aan Libiërs die betrouwbare informatie hadden. Ze maakte gebruik van het pseudoniem Juhaina Mustafa omdat ze bang was voor repressailes van het regime.

(Op het vliegveld van Tripoli. Foto van Artur Bergman)

Plaats een reactie