Onderzoek naar DNA van Amerikaanse superbejaarden

New York Magazine  | 12 November 2011 - 09:0812 Nov - 09:08

Genen van joodse honderdplussers in New York verraden geheimen van een lang en gezond leven.

Irving Kahn is de oudste aandelenhandelaar ter wereld. De 105-jarige staat aan het hoofd van een familiebedrijf dat 700 miljoen dollar beheert. Samen met zijn oudere zus, zijn jongere broer en ongeveer vijfhonderd andere ‘superbejaarden’ neemt Kahn deel aan het Longevity Genes Project aan het Albert Einstein College of Medicine in de Bronx. De andere zus van Irving Kahn deed mee aan het onderzoek tot ze op 101-jarige leeftijd over een kleed struikelde en stierf.

De deelnemers aan de genetische studie zijn niet alleen heel oud, maar ze zijn ook heel gezond. Ze hebben geen last van hart- en vaatziekten, diabetes, kanker of dementie. De onderzoekers kijken zowel naar de levensstijl (bijvoorbeeld roken en alcoholgebruik) als naar de genen van de deelnemers. Ook familierelaties spelen een belangrijke rol. Een lang en gezond leven kent een belangrijke erfelijke component.

De deelnemers delen niet alleen een goede gezondheid, ze zijn ook vrijwel allemaal van Oost-Europees joodse afkomst. Er is overigens geen verband tussen een Asjkenazische afkomst en een lang leven, zegt hoofdonderzoeker Nir Barzilai, een Israelische arts die in 1998 met de studie is begonnen. Het is wel eenvoudiger om een genetisch homogene groep te onderzoeken, aldus Barzilai, wiens moeder weigerde om aan zijn onderzoek mee te doen omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer van de medische experimenten van de Nazi’s was.

In het onderzoek is in ieder geval al een gen ontdekt dat beschermt tegen een te hoog cholesterolgehalte en alle schadelijke gevolgen die dat met zich meebrengt, zoals hartziekten. Alle vier de broers en zussen Kahn bezitten twee kopieën van dit gen, een van vaderszijde en een van moederszijde.

Het artikel in New York Magazine gaat niet alleen in op de medische kant van gezond oud worden, maar is ook een boeiend familieportret van de familie Kahn en een fraai staaltje participerende journalistiek (de verslaggever laat zich overhalen om zijn dna te laten testen op voorspellende kenmerken voor een lang leven en krijgt geen goed nieuws te horen).

(Foto van Julie Kertesz)

Plaats een reactie