Het leven van Julia, onder Obama en Romney

The Washington Post  |  5 May 2012 - 11:57 5 May - 11:57

De Amerikaanse Mrs. Doorsnee leeft nog lang en gelukkig als ze op Obama stemt, zegt het Democratische campagneteam. Maar ze vindt geen man en vernietigt haar baarmoeder door gesubsidieerde abortussen, waarschuwen politieke tegenstanders.

Julia is een gemiddelde Amerikaanse vrouw. Ze is bedacht door het campagneteam van Barack Obama. In de animatie The Life of Julia is te zien hoe haar leven verloopt onder het beleid van president Obama en onder president Romney. Dat de doorsnee-Amerikaan die model staat in het Democratische campagnefilmpje een vrouw is, is geen toeval. De Republikeinse presidentskandidaten willen de keuzevrijheid van vrouwen als het gaat om voorbehoedsmiddelen en abortus beperken.

Als de Democraat Obama opnieuw president wordt, krijgt Julia goed onderwijs, betaalbare gezondheidszorg, een goede baan en een goed pensioen. Dat is de belofte die Obama zijn vrouwelijke kiezers doet. Alle wetten en maatregelen die Obama in het leven heeft geroepen worden met name genoemd. Als de Republikein Mitt Romney president wordt, ziet het leven van Julia er volgens de animatie veel minder rooskleurig uit omdat hij tegen de meeste sociale plannen is die Obama heeft gerealiseerd of nog in het leven wil roepen.

Parodieën en kritiek
Er is veel kritiek op The Life of Julia en er zijn ook de nodige parodieën gemaakt waarin Julia als een halve analfabeet het openbare onderwijs verlaat en na een jeugd vol door de overheid betaalde abortussen de keuze heeft tussen slecht betaalde baantjes als barvrouw of beter betaald werk als stripper of paaldanseres.

Uit de kritische artikelen en blogpostings klinkt een grote afkeer van het betalen van belasting en een zorgzame overheid. “Who the Hell Is ‘Julia’ and Why Am I Paying for Her Whole Life?”, luidt de titel van een blogposting van David Harsanyi op de conservatieve site Human Events. Harsanyi verwoordt de kritiek van veel Amerikanen: waarom moet de overheid cq. de belastingbetaler ervoor zorgen dat andere mensen een gelukkig leven zonder financiële zorgen hebben?

Eenzaamheid
Julia gaat een eenzaam leven tegemoet, schrijft The Wall Street Journal, want alle mannen worden weggerationaliseerd als Obama president wordt. Dat Julia wel een kind krijgt, maar nooit trouwt in de animatie, noemt James Taranto in een opiniestuk in The Wall Street Journal het meest schokkende van de politieke reclame. Ze krijgt een baby en Obama pakt geld van andere mensen af om voor zijn opvoeding en educatie te betalen.

Lees ook:
Stephen King wil meer belasting betalen (360)

Plaats een reactie