Jonge joodse kunstenaars spelen met identiteit in Duitsland

Young German Artists Boldly Define the 'New Jew'  | 13 November 2011 - 08:0913 Nov - 08:09

Mogen niet-joodse Duitsers lachen om Holocaust-grappen van joodse stand-up comedians?

De manieren waarop jonge Duits-joodse kunstenaars met hun identiteit spelen is het thema van het Engelstalige artikel Young German Artists Boldly Define the ‘New Jew’ in het Duitse weekblad Der Spiegel. Ze spelen bijvoorbeeld Adolf Hitler in een Adidas-trainingspak met teenslippers en maken op het toneel grappen over de Holocaust. Is het okay als niet-joodse Duitsers om die grappen lachen?

Stand-up comedian Oliver Polak vindt dat hij grappen over de Holocaust mag maken omdat hij joods is. Hij heeft zelfs een boek geschreven met de titel “Ich darf das, ich bin Jude”. Of het niet-joodse publiek ook mag lachen is een andere vraag. Misschien is dat lachen wel strafbaar, suggereert Der Spiegel.

In het doorwrochte artikel worden naast Polak nog enkele kunstenaars over hun joodse identiteit en het verlangen naar normaliteit geïnterviewd. De 30-jarige Lena Gorelik, die oorspronkelijk uit Rusland komt, vertelt dat ze haar Duitse onderwijzers om de drie dagen voorhield dat het vandaag een joodse feestdag was, puur om te zien hoe ze daarop zouden reageren.

(Foto van MySpace)

Plaats een reactie