Ultra orthodoxe joden in Brooklyn komen makkelijker weg met seksueel misbruik

The New York Times  | 13 May 2012 - 06:3513 May - 06:35

Rabbijnen oordelen over pedofilie in plaats van politie en justitie. En de officier van Justitie vindt dat prima.

Alleen rabbijnen mogen oordelen over gevallen van seksueel misbruik van kinderen binnen de ultraorthodoxe joodse gemeenschap in Brooklyn in New York City. Pas als een rabbijn denkt dat er sprake is van seksueel misbruik, gaat de zaak naar politie en justitie. De officier van Justitie in Brooklyn is akkoord gegaan met deze juridisch gezien zeer onorthodoxe aanpak van misbruikzaken. Voor misbruikzaken binnen de katholieke kerk, de scouting, de jeugdzorg of op scholen gelden namelijk andere regels. Regels die gewoon in de Amerikaanse wet verankerd zijn.

Politiek boven recht
Waarom maakt Charles J. Hynes, de officier van Justitie van Brooklyn, een uitzondering voor de ultraorthodoxe joodse gemeenschap, vraagt The New York Times zich af. Het antwoord is: politieke belangen. Hynes is al zes keer herkozen als officier van Justitie dankzij de steun van rabbijnen.

Hynes besteedt veel aandacht aan seksueel misbruik, alleen voor de ultraorthodoxe joodse gemeenschap maakt hij een uitzondering. Hij weigert ook de namen van veroordeelde daders te publiceren als zij een ultraorthodoxe joodse achtergrond hebben. In een serie artikelen in de New York Times wordt beschreven hoe seksueel misbruik en pedofilie binnen de ultraorthodoxe joodse gemeenschap in Brooklyn in veel gevallen ongestraft blijft.

Dubbele moraal
Slachtoffers van misbruik binnen de ultraorthodoxe joodse gemeenschap willen dat er een einde komt aan de uitzonderingspositie. De dubbele moraal benadeelt namelijk de slachtoffers. Zij hebben de grootste moeite om aangifte te doen en voelen zich niet serieus genomen omdat de kerk en niet de staat bepaalt wie er vervolgd wordt. Het komt zelfs voor dat slachtoffers verstoten worden binnen hun eigen gemeenschap. Ze worden van school gestuurd, uit de synagoge geweerd, bedreigd en met de nek aangekeken.

(Een Chasidisch gezin in Brooklyn. De personen op de foto komen niet in het bericht voor. Foto van Sheryl Yvette)

Plaats een reactie