De gestolen baby's van Spanje

El Mundo/Presseurop  | 14 May 2012 - 13:0014 May - 13:00

Geestelijken en artsen beroofden tientallen jaren lang moeders van hun baby’s. De kinderen werden door kinderloze katholieke families gekocht.

Sinds de Burgeroorlog tot in de jaren negentig zijn in Spanje duizenden, misschien wel honderdduizenden, baby’s verdwenen. Zwangere ongehuwde vrouwen en vrouwen die werden verdacht van een misdrijf werden opgesloten in speciale ‘scholen’ voor gevallen vrouwen. Hun baby’s werden na de geboorte meteen meegenomen en aan kinderloze gezinnen gegeven of verkocht. Ook uit ziekenhuizen en kloosters werden baby’s gestolen.

In het Spaanse dagblad El Mundo vertellen enkele vrouwen wier baby werd gestolen hun verhaal. Tegenwoordig hebben ze eigen internetfora en Facebookgroepen waar ze ervaringen en informatie uitwisselen in de hoop hun kinderen terug te vinden. In sommige gevallen chanteerden nonnen die baby’s bij moeders hadden weggehaald de adoptiefamilies nog jaren.

Rechtszaken
Details over de manier waarop rooms-katholieke geestelijken, artsen, juristen en maatschappelijk werkers te werk gingen bij het stelen en plaatsen van baby’s komen nu naar buiten, nu er enkele rechtszaken dienen. Vaak werd tegen de moeder gezegd dat haar baby was overleden. Soms werd er een dode baby uit een koelcel gehaald en aan de moeder gegeven. De afgelopen jaren hebben talloze ouders de graven van hun gestorven baby’s laten openen. Sommige graven waren leeg en in sommige graven lag een gestorven baby die na DNA-onderzoek niet biologisch verwant bleek te zijn aan de ouders.

Om hoeveel kinderen het gaat, is niet bekend. Er worden momenteel 2.000 gevallen onderzocht in Spanje. Advocaten van slachtoffers schatten dat er in totaal misschien wel 300.000 baby’s vlak na de geboorte bij hun moeder zijn weggehaald. De afkomst van de gedwongen adoptiekinderen is moeilijk te achterhalen omdat de naam van de moeder volgens de Spaanse wet niet op het geboortebewijs van een kind hoeft te staan.

Australië
Overigens zijn ook in Australië tienduizenden baby’s gestolen met medewerking van de katholieke kerk. Ongehuwde zwangere vrouwen werden voor de geboorte verdoofd en als ze wakker werden, was hun baby verdwenen. In Australië heeft de kerk haar excuses aangeboden. In Spanje doen de meeste nonnen en priesters nog steeds alsof ze van niets weten.

(Foto van Lana Slazebni)

Plaats een reactie