EK-voetbal Euro 2012 slachtoffer van machtsspel

Polityka/Presseurop  | 15 May 2012 - 13:4015 May - 13:40

Nog geen maand voor de aftrap van het EK voetbal hebben de betrekkingen tussen de EU en Oekraïne, die samen met Polen Euro 2012 organiseert, door de kwestie rond oppositieleidster Julia Timosjenko flinke schade opgelopen. Achter de mensenrechtenkwestie gaan belangrijke economische belangen schuil.

Verschillende vooraanstaande politici, met die uit Duitsland voorop, hebben hun reis naar Oekraïne afgezegd. Ze protesteren hiermee tegen de opsluiting van voormalig premier Julia Timosjenko en willen op deze manier haar slechte behandeling in de strafkolonie van Kharkiv aan de kaak stellen.

Een ware golf van woede spoelde door Brussel heen: voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en verschillende eurocommissarissen, zoals commissaris Androulla Vassiliou (Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd) en de Poolse commissaris Janusz Lewandowski (Begroting), zullen niet afreizen naar Kiev.

De officiële slogan van Euro 2012 is ‘Creating history together’ [‘Samen geschiedenis schrijven’, red.]. En dat is ook de overtuiging van Gregory Surkis, de voorzitter van de Oekraïense voetbalbond. Hij is ervan overtuigd dat, met of zonder de commissarissen uit Brussel, het EK voetbal de veranderingen [in Oekraïne, red.] zal versnellen.

(…)

Sport en politiek zijn in Oekraïne net zo vervlochten als de vlecht van Timosjenko. Ze zijn zodanig met elkaar verbonden dat je zou verwachten dat de oligarchen, die miljoenen hebben geïnvesteerd in de aanleg van stadions, alles op alles zullen zetten om van het EK een succes te maken, en het kampioenschap te gebruiken als een stap naar integratie met de EU, waarmee ze heel graag zaken willen doen. Zij, de sponsors van de Oekraïense politiek, zijn degenen die druk op de president kunnen uitoefenen om de Timosjenko-affaire te sussen. Waarom doen ze dat dan niet? Omdat ze weten dat Janoekovitsj in een handomdraai de goudaders, waaruit zij putten, kan afsluiten.

Lees het volledige artikel uit Polityka in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.Plaats een reactie

Euro 2012 slachtoffer van machtsspel (Polityka/Presseurop)