Israël verbiedt Photoshop voor modellen

The Atlantic  | 19 May 2012 - 06:3019 May - 06:30

Foto’s van vrouwen mogen niet verfraaid worden voor publicatie.

In Israël is het sinds kort wettelijk verboden om modellen te verfraaien met Photoshop. Ook mogen kranten, tijdschriften en andere media geen gebruik maken van modellen die volgens de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie ondervoed zijn. De overheid hoopt dat de wet ertoe bijdraagt dat minder jonge vrouwen anorexia ontwikkelen. Anorexia is de oorzaak van de meerderheid van de sterfgevallen in de leeftijdscategorie 15-24 jaar in Israël.

In andere landen is veel belangstelling voor de wet. Initiatiefnemer Rachel Adato, parlementslid en arts, werd na de aanname door 456 verschillende media benaderd, aldus The Atlantic.

De Amerikaanse hoogleraar psychatrie Daniel Le Grange denkt dat het Photoshop-verbod kan bijdragen tot minder anorexia-gevallen. Bewerkte beelden van vrouwen leiden tot onrealistische eisen en verwachtingen. Voruwen proberen hun eigen lichaam eruit te laten zien zoals de bewerkte beelden van modellen.

In de Verenigde Staten is een soortgelijk verbod moeilijk in te voeren, meent Donald Downs, hoogleraar rechten aan de University of Wisconsin. In de VS biedt de grondwet zo’n sterke bescherming tegen beperkingen van de vrijheid van meninsguiting dat een verbod op het publiceren van bewerkte foto’s niet haalbaar is.

(Afbeelding van Lua Ahmed)

Plaats een reactie