Een beetje discipline en alles komt goed

El Mundo/Presseurop  | 20 May 2012 - 09:4320 May - 09:43

Nu de Spaanse economie opnieuw zware klappen heeft te verduren, probeert het kabinet-Rajoy de financiële markten de kalmeren door, net zoals Griekenland en Portugal dat al eerder deden, financiële hulp aan de EU te vragen. Toch is de situatie in Spanje heel anders dan in de twee landen die al eerder aan het EU-infuus werden gehangen.

Vandaag is het een jaar geleden dat een financieel reddingsplan voor Portugal werd opgesteld. Op 17 mei 2011 besloten de EU en het IMF om de socialistische regering van José Sócrates, die op 7 april om hulp had gevraagd, met 78 miljard euro tegemoet te komen, in ruil voor drastische bezuinigingen en hervormingen. Een maand later werd de regering van Sócrates vervangen en begon de centrumrechtse Pedro Passos Coelho, met steun van de oppositie, aan de uitvoering van de plannen.

Sindsdien zijn in Portugal de directe en indirecte belastingen verhoogd, is het salaris van ambtenaren met ruim 15 procent gekort, zijn de kosten van zorg en onderwijs omlaag gebracht en is de bouw van nieuwe infrastructuren stopgezet. Dat alles heeft ertoe geleid dat de werkloosheid een recordhoogte heeft bereikt van momenteel 14,9 procent van de beroepsbevolking.

Lees het volledige artikel uit El Mundo in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.(Foto van Greg Emel)

Plaats een reactie