Piraterij is goed voor de verkoop van muziek

Wired  | 20 May 2012 - 10:0920 May - 10:09

Nieuwe albums verkopen beter als ze eerst via downloadsites worden verspreid.

Nieuwe albums die via torrentsites zoals de inmiddels in Nederland verboden The Pirate Bay uitlekken, worden beter verkocht. Dat blijkt uit een onderzoek van North Carolina State University.

Ook met de filmindustrie gaat het goed ondanks het grote gratis (en grotendeels illegale) aanbod van speelfilms en series op internet. In Europa zijn er in 2011 meer bioscoopkaartjes verkocht dan in 2010 en 2009, zo blijkt uit cijfers van het Europees Audiovisueel Observatorium (EAO) waar 35 Europese landen bij zijn aangesloten.

Wetgeving
Toch vinden er wereldwijd grootscheepse wetgevingsoperaties plaats om het illegaal downloaden en delen van muziek, films, games en andere content onmogelijk te maken. Vaak bedreigen deze wetten vrijheden als het recht op informatie en privacy. Het ACTA-verdrag zou internetproviders en overheden zeer zware middelen in handen geven om auteursrechtenschendingen op te sporen en af te straffen. Momenteel onderzoekt het Europese Hof van Justitie of het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) in strijd is met de Europese wetgeving.

CISPA
Naast ACTA bedreigt ook de Amerikaanse wet CISPA de vrijheid op internet. CISPA staat voor Cyber Intelligence Sharing and Protection Act. Het is een afluisterwet die de Amerikaanse overheid en internetaanbieders vrijwel onbeperkte bevoegdheden geeft om internetgebruikers te bespioneren en verbindingen af te sluiten als er sprake is van een ‘bedreiging’. Een bedreiging kan een poging tot hacken of het downloaden van een liedje zijn. Bij de verdenking dat een gebruiker iets illegaals doet, kunnen overheidsdiensten en netwerkbedrijven meteen in actie komen.

(Foto van Ed Yourdon)

Plaats een reactie