Sushi is zo populair dat de tonijn bijna uitgestorven is

Der Spiegel  | 21 May 2012 - 06:1021 May - 06:10

Mensen zijn zo dol op sushi en tonijnen zo zeldzaam dat een gevaarlijk Ersatz-product wordt gebruikt dat tot salmonellavergiftigingen leidt.

Sushi is zo’n populair gerecht geworden buiten Japan dat de vraag naar tonijn enorm is gestegen. De blauwvintonijn is inmiddels bijna uitgestorven, maar toch blijven de Japanners op de vis jagen. De prijs voor blauwvintonijn is door de schaarste en de groeiende vraag naar duizelingwekkende hoogten gestegen.

In een reportage in Der Spiegel wordt beschreven hoe Japanners jagen op de zeldzame tonijn. Kunstmatige kweek is geen oplossing, maar leidt zelfs tot het versneld uitsterven van de vis omdat deze zich in gevangenschap niet voortplant. Vangsten voor zogeheten ‘tonijnfarms’, die ook jonge vissen en drachtige moeders bevatten, leiden tot nog minder tonijn. Omdat de vangsten voor de kweekvijvers met kilometerslange netten worden uitgevoerd, worden er grote hoeveelheden vissen gevangen die zich niet meer kunnen voortplanten, wat het uitsterven van de tonijn versnelt.

Salmonella
De hoge prijs voor tonijn leidt in de Verenigde Staten tot een gevaar voor de volksgezondheid. Sushi wordt vaak niet met echte tonijn bereid, maar met zogeheten tuna scrape, een Ersatz-product van visafval waar een heel klein beetje tonijn inzit. Tuna scrape is het vissige equivalent van pinke slime, slachtafval waarvan hamburgers voor schoollunches wordt gemaakt.

Tuna scrape heeft in de Verenigde Staten al voor honderden salmonellavergiftigingen gezorgd. Het product moet namelijk voor consumptie verhit worden, maar wordt meestal rauw gebruikt omdat sushikoks gewend zijn met rauwe vis te werken en denken dat tuna scrape op dezelfde manier verwerkt kan worden als echte tonijn.

(Foto van Stewart Butterfield)

Plaats een reactie