Als euthanasie gewenst, maar verboden is

New York Magazine  | 22 May 2012 - 11:2922 May - 11:29

Wil Michael Wolff zijn demente moeder dood omdat zij ondraaglijk lijdt of omdat de zorg duur en tijdrovend is?

In de Verenigde Staten is euthanasie verboden. Ernstig zieke mensen kunnen hun arts niet om levensbeëindiging vragen. Tegelijkertijd zijn de medische mogelijkheden zo sterk verbeterd dat ook ernstig zieke patiënten – tegen hun zin – in leven blijven.

De Amerikaanse auteur en journalist Michael Wolff beschrijft in New York Magazine het verval van zijn zieke moeder. Haar leven is volgens Wollf (zijn laatste boek The Man Who Owns the News is de biografie van Rupert Murdoch) , maar de medische wetenschap zorgt ervoor dat ze niet sterft. En geen arts kan en wil haar helpen om haar leven te beëindigen. Omdat ze dement is en niet meer kan praten, vraagt ze overigens zelf niet om euthanasie. Het is haar zoon die meent dat het genoeg is geweest.

De moeder van Michael Wolff is 86. Ze kan niet meer praten en lopen. Omdat ze goed verzekerd is, krijgt ze optimale medische zorg. Ze is dement maar kan nog jaren leven omdat ze een sterk hart heeft. Wolff vindt dat haar leven voltooid is.

Wolff, die zelf 58 jaar oud is, kijkt vooruit. Zijn moeder is een van de 6 miljoen Amerikaanse 85-plussers. In 2050 zullen er 19 miljoen zijn. De verzorging van demente bejaarden zal dan een biljoen dollar per jaar kosten.

In Nederland is euthanasie op demente patiënten overigens ook niet toegestaan. Wolff artikel over zijn moeder lijkt een beetje een pleidooi voor euthanasie op demente ouderen omdat ze veel geld, zorg en tijd kosten.

(De vrouw op de foto komt niet in het bericht voor. Foto van Ed Yourdon)

Plaats een reactie

A Life Worth Ending (New York Magazine)