'De Holocaust houdt Duitsland arm'

Frankfurter Allgemeine Zeitung  | 23 May 2012 - 06:1523 May - 06:15

Duitsland koopt schuldgevoel over oorlog af door te veel voor Europese crisis te betalen, zegt ex-bankier Thilo Sarrazin, die bekend staat om zijn provocerende opvattingen over joden en moslims.

Thilo Sarrazin is weer aan het provoceren. De voormalige bankier en SPD-lid heeft een nieuw boek geschreven waarin hij beweert dat Duitsland in het huidige Europa wordt gegijzeld door de Holocaust. In zijn nieuwe boek Europa braucht den Euro nicht legt Sarrazin een verband tussen de eurocrisis en het Duitse naziverleden.

Volgens Sarrazin voelt Duitsland zich nog steeds schuldig over de Holocaust en reageert het land op de eurocrisis in een reflex “volgens welke de straf voor holocaust en wereldoorlog pas definitief voorbij is, als we al onze belangen, ook ons geld, in Europese handen hebben gelegd.” Uit schuldgevoel draait Duitsland op voor de problemen in onder meer Griekenland en Spanje. En dat terwijl Duitsland volgens Sarrazin veel beter af zou zijn zonder de euro.

Hygiëne
Griekenland had volgens Sarrazin overigens wel meer geld kunnen krijgen van Duitsland als de Grieken schoner en minder corrupt zouden zijn. Dat zegt de politicus in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Als Griekenland de EU-hulp zou gebruiken voor schone stranden en leuke eettentjes zou er volgens Sarrazin niets aan de hand zijn.

In Duitsland en Israël is met verontwaardiging gereageerd op Sarrazins beweringen. Collega SPD’er Reinhold Robbe zegt dat Sarrazins ideeën “te zwakzinnig” voor woorden zijn. Robbe verbaast zich erover dat de SPD Sarrazin nog steeds als lid tolereert.

Tweede omstreden boek
Twee jaar geleden schreef de oud-bankier het boek Deutschland schafft sich ab waarin hij beweert dat Duitsers te weinig kinderen krijgen waardoor moslimmigranten, die Sarrazin dommer vindt, de overhand krijgen in Duitsland. Omdat moslims meer kinderen zouden krijgen dan de christelijke Duitsers wordt het land volgens de politicus veel dommer. Ook op dit boek werd verontwaardigd gereageerd. Veel critici vinden Sarrazins hypothese racistisch.

(Foto US Holocaust Museum photo archive)

Plaats een reactie