Zweedse telecomgigant helpt dictaturen

InfoSecurity  | 23 May 2012 - 12:2623 May - 12:26

TeliaSonera verkoopt afluisterapparatuur aan Wit-Rusland, Oezbekistan, Azerbeidzjan, Tajikistan, Georgië en Kazachstan en werkt zo mee aan het bespioneren van burgers en journalisten.

Apparatuur van het grote Zweedse telecombedrijf TeliaSonera wordt in onder meer Wit-Rusland en Oezbekistan gebruikt om journalisten en leden van de oppositie te bespioneren. Dat heeft de Zweedse actualiteitenrubriek Uppdrag Granskning onthuld. De Zweedse overheid is de grootste aandeelhouder in TeliaSonera.

Door de Arabische Lente is de vraag naar spionageapparatuur enorm toegenomen. Ondemocratische regimes willen de internet- en telefooncommunicatie van hun inwoners in de gaten houden en storen en sturen als ze dat opportuun achten. Tijdens de opstanden in de verschillende Arabische landen speelden sites als Twitter en YouTube en mobiele telefonie een belangrijke rol. De landen waar TeliaSonera afluistertools aan levert willen niet voor verrassingen komen te staan en eventuele opstanden voor zijn.

De apparatuur van TeliaSonera kan gebruikt worden om alle soorten internetverkeer, telefonie en sms-verkeer real time af te luisteren. Volgens een klokkenluider die de zaak aanhanging maakte, is er geen enkele controle op de surveillance die dictatoriale regimes uitvoeren met de Zweedse apparatuur. In onderstaande uitzending van Uppdrag Granskning worden enkele gevallen genoemd waar apparatuur van TeliaSonera is gebruikt om bijvoorbeeld oppositionele politici af te luisteren.

De uitzending van Uppdrag Granskning met Engelse ondertiteling:

(Foto van David Davies)

Plaats een reactie