Zijn er oplossingen voor Syrië?

Al Jazeera English  | 29 May 2012 - 06:3429 May - 06:34

Assad spreekt alleen de taal van het geweld.

De aanwezigheid van VN-waarnemers kon het bloedbad in Houla, waar bijna 100 mensen werden vermoord, niet voorkomen. Bestaan er vredesoplossingen voor Syrië? Deze vraag is het onderwerp van het discussieprogramma Inside Syria van Al Jazeera English.

Dictator Assad heeft geen belang bij onderhandelen over vrede of verkiezingen. Hij is niet gewend te onderhandelen en verkiezingen zal hij verliezen. Dat zegt Alan George, hoogleraar aan het St Antony’s college aan Oxford University en auteur van Syria: Neither Bread Nor Freedom, in de uitzending. De andere gasten zijn Akil Hashem, een voormalige hoge militair in het Syrische leger, en Ammar Waqqaf, lid van de Syrian Social Club, een groep die hervorming wil in Syrië, maar geen wisseling van de macht. De gasten, die zich allemaal in een andere stad bevinden, worden vakkundig geïnterviewd door Hazem Sika,

Militaire interventie is een mogelijkheid, maar dan bestaat de kans dat er etnische onlusten oplaaien die tot nog meer geweld leiden. Voormalig militair Akil Hashem wil dat de internationale gemeenschap ingrijpt. “Dat is jullie plicht”, zegt hij. De discussianten worden het niet eens, maar de uitzending is interessant vanwege de diversiteit aan standpunten.

(Foto van Freedom House)

Plaats een reactie