Drugs stabiliseren de economie van Tadzjikistan

Global Voices  | 30 May 2012 - 09:4530 May - 09:45

Maar de corruptie ergert de bevolking, die voorzichtig online durft te discussiëren.

Een artikel in The Economist over heroïnehandel in Tadzjikistan heeft voor een discussie in Tadzjikistan zelf gezorgd. Het Centraal-Aziatische land, dat grenst aan Afghanistan en miljarden euro’s verdient aan de doorvoer van drugs, kent weinig persvrijheid. Toch is het artikel uit het Britse zakenblad vertaald en bediscussieerd op verschillende Tadzjikistanse nieuwssites. Dat schrijft Global Voices.

The Economist
Het artikel in The Economist benoemt de enorme bedragen die de drugshandel een kleine groep mensen in Tadzjikistan – een straatarme staat waar de helft van de bevolking van minder dan 2 dollar per dag leeft – oplevert. De drugshandel maakt naar schatting 30 tot 50 pocent van het bruto nationaal product uit in Tadzjikistan. Dagelijks passeert 200 kilo heroïne en 50 kilo opium uit Afghanistan het land, aldus de VN-organisatie UN Office on Drugs and Crime (UNODC).

Gangsters en corrupte ambtenaren verdienen goed aan de doorvoer van heroïne en opium. De officiële drugsbestrijders zijn vaak degenen die de smokkelroutes beheersen en toewijzen en steekpenningen ontvangen.

Burgeroorlog
De NAVO en de Tadzjikistanse regering zijn niet van plan om iets te doen aan het bestrijden van de drugshandel. Sinds 2001 is er 80 procent minder drugs in beslag genomen, terwijl in Afghanistan de productie van opiaten is verdubbeld. In zekere zin werkt de drugshandel stabiliserend in Tadzjikistan, schrijft The Economist. Er komt veel geld binnen en er is minder burgeroorlog. Drugsgerelateerd geweld, zoals bijvoorbeeld in Mexico voorkomt, is er in Tadzjikistan nauwelijks. De Tadzjikistanse economie is verslaafd aan het heroïnegeld, aldus The Economist.

Discussie
De discussie op de Tadzjikistanse nieuwssites spitst zich toe op de corruptie in het land, schrijft Global Voices. De enorme luxe waarin corrupte ambtenaren leven valt veel mensen op. In de hoofdstad Doesjanbe rijden veel Porsches en andere dure auto’s en zijn de afgelopen jaren luxe appartementencomplexen gebouwd. Van een ambtenarensalaris kan niemand die betalen, zeggen de online commenters.

(Grenscontrole in Tadzjikistan. Foto van tracingtea)

Plaats een reactie