Rechts terrorisme doet alarmbellen rinkelen

Der Spiegel/Presseurope  | 15 November 2011 - 07:1015 Nov - 07:10

Braune Armee Fraktion verantwoordelijk voor racistische moorden in Duitsland.

Is er nu een “Braune Armee Fraktion” in Duitsland opgestaan, na Rote Armee Fraktion (RAF)? Deze vraag stelt Der Spiegel in het Engelstalige artikel ‘The Brown Army Faction A Disturbing New Dimension of Far-Right Terror’.

Door de explosie van een woonhuis in Zwickau de afgelopen week heeft het land kennis genomen van het bestaan van de neonazi-groepering “Nationalsozialistischer Untergrund” (NSU). Zij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van acht Turkse immigranten en één Griekse immigrant, een politieman, een aanslag in Keulen in 2004 en tientallen bankovervallen. De moorden op de immigranten staan bekend onder de naam Döner-Morde.

De moordenaars zijn Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt en Beate Z. Böhnhardt en Mundlos pleegden vorige week na een mislukte bankoverval zelfmoord. Z. is gearresteerd. In het huis in Zwickau is een dvd gevonden waarop zelfgefilmde bekentenissen van Böhnhardt en Mundlos. Der Spiegel heeft een kopie van de dvd en laat enkele fragmenten op zijn website zien. Ook het vermoedelijke moordwapen is in het huis gevonden. Volgens Der Spiegel maakten de daders foto’s van hun gestorven slachtoffers.

De politieke achtergrond wordt op een afgelopen weekeinde opgedoken DVD geschetst: “Zolang zich geen fundamentele veranderingen voordoen in de politiek en de pers, en op het gebied van de vrijheid van meningsuiting, zullen de activiteiten worden voortgezet.”

In de zichtbaar aangeslagen Duitse media vallen “alle puzzelstukken nu plotseling op hun plaats.” De Süddeutsche Zeitung, de Frankfurter Allgemeine Zeitung en die tageszeitung vragen zich af waarom men in Duitsland zo lang blind is geweest voor het gewelddadige rechtextremisme van Böhnhardt, Mundlos en Z.

Plaats een reactie