De Griekse belasting moraal van IMF-baas Lagarde

The Guardian  | 30 May 2012 - 13:3530 May - 13:35

Christine Lagarde verwijt de Grieken massaal de belasting te ontduiken, maar zelf betaalt ze geen belasting over haar salaris van ruim 550.000 dollar.

Christine Lagarde, baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is in opspraak geraakt. Niet vanwege een seksschandaal zoals haar voorganger Dominique Strauss-Kahn, maar omdat Lagarde geen belasting betaalt over haar salaris van 467.940 dollar waarover ze nog een toelage van 83.760 dollar ontvangt.

Belastingmoraal
Lagarde is niet verplicht om belasting te betalen over deze 551.700 dollar. Werknemers van het IMF, de Wereldbank en de Verenigde Naties zijn vrijgesteld van belastingen. Maar in het licht van Lagardes recente uitspraken over de gebrekkige Griekse belastingmoraal is het wel wrang dat een grootverdiener als de IMF-chef niets hoeft af te dragen aan een overheid.

Kinderen in Afrika
Lagarde zei afgelopen vrijdag dat de Grieken hun schulden moeten aflossen. Ze moeten nog meer bezuinigen en eindelijk beginnen belasting te betalen. De Grieken moeten zichzelf helpen, door belasting te betalen, zei de IMF-baas. “Do you know what? As far as Athens is concerned, I also think about all those people who are trying to escape tax all the time. All these people in Greece who are trying to escape tax”, aldus Lagarde in een interview met The Guardian. Kinderen in Afrika hebben volgens Lagarde de hulp van het IMF harder nodig dan de Grieken.

Plaats een reactie