Homo's zijn besmettelijk

Politico  | 31 May 2012 - 06:1531 May - 06:15

Persoonlijke verhalen beïnvloedden Obama’s mening over het homohuwelijk. Zijn openlijke steun heeft een virale werking. Zelfs conservatieven als Colin Powell en rapper 50 Cents zijn nu voor het homohuwelijk.

Barack Obama heeft zijn mening over het homohuwelijk veranderd. Hij is binnen enkele jaren van tegenstander voorstander geworden. Het verhaal van Judy Shepard, de moeder van de vermoorde Matthew, heeft een belangrijke rol gespeeld bij zijn veranderde opvatting, vertelde Obama. Matthew Shepard werd in 1998 op brute wijze vermoord vanwege zijn seksuele oriëntatie. Zijn moeder voert sindsdien campagne tegen homofobie en voor gelijke rechten.

Ook gesprekken met zijn vrouw en dochters over homo’s en lesbiennes in hun eigen vriendenkring hebben bijgedragen aan Obama’s meningsverandering. Obama’s kinderen Malia en Sasha hebben vrienden en vriendinnen die opgroeien in gezinnen met twee moeders of twee vaders en vinden dat heel normaal.

Persoonlijk
Ook de Britse Labour-politicus Ed Balls zegt beïnvloed te zijn door een persoonlijke geschiedenis. Zijn homoseksuele oom had graag willen trouwen met zijn vriend, maar kreeg daarvoor de kans niet. Balls wil dat in Groot-Brittannië zowel het burgerlijk huwelijk als het kerkelijk huwelijk wordt opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht. Dat zegt hij in een video van de campagne Out4Marriage. Ook de Conservatieve Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May spreekt in deze campagne haar steun uit voor het homohuwelijk, al vertelt zij geen persoonlijk verhaal.

Virale werking
Obama’s steun voor het homohuwelijk heeft een virale werking gehad in de Verenigde Staten. Inmiddels heeft een aantal bekende Amerikanen, onder wie ex-generaal Colin Powell en rapper 50 Cents, verklaard het homohuwelijk te steunen, of er “geen problemen” mee te hebben.

Ook gewone Amerikanen volgen hun president. Sinds Obama’s openlijke steun voor het homohuwelijk is het aantal Afro-Amerikanen dat voor is gestegen van 41 tot 59 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van ABC en de Washington Post.

Bristol Palin
Bristol Palin is trouwens wel tegen het homohuwelijk. De dochter van de Republikeinse politica Sarah Palin, een alleenstaande tienermoeder, vindt dat kinderen in een heteroseksueel gezin met een vader en een moeder moeten opgroeien. Palins mening wordt in de Amerikaanse media zo belachelijk gemaakt dat ze fungeert als een spiegel voor tegenstanders van homohuwelijk.

(Foto van Marc Love)

Plaats een reactie