Gefolterd met Sesamstraat muziek in Guantánamo Bay

Al Jazeera  | 31 May 2012 - 14:3231 May - 14:32

Gevangenen in Guantánamo Bay moesten dagenlang naar liedjes uit Sesamstraat luisteren. De componist zoek uit waarom in de documentaire Songs of War.

Gevangenen in Guantánamo Bay zijn gefolterd met muziek uit de kinderserie Sesamstraat. Uit de documentaire Songs of War van Al Jazeera blijkt dat gevangenen een koptelefoon op kregen en eindeloos naar liedjes uit Sesamstraat moesten luisteren. Andere liedjes die als martelmateriaal werden gebruikt, zijn ‘Enter Sandman’ van Metallica en ‘Bodies’ van Drowning Pool. In sommige gevallen moesten gevangenen dagen lang non-stop naar keiharde muziek luisteren.

In de documentaire Songs of War vertelt componist Christopher Cerf, die de afgelopen 40 jaar 200 liedjes voor Sesamstraat maakte, hoe erg hij het vindt dat zijn muziek is misbruikt om gevangen te martelen. Cerf gaat op zoek naar de reden waarom zijn composities zijn ingezet om gevangen te breken en de manieren waarop het Amerikaanse leger muziek als martelwertuig inzet en spreekt met militairen, psychologen en slachtoffers.

Een liedje van Christopher Cerf:

Enter Sandman van Metallica:

Bodies van Drowning Pool:

Plaats een reactie