BBC laat het racisme in Poolse en Oekraïense stadions zien

Baltic Review  |  1 June 2012 - 11:17 1 Jun - 11:17

Shockerend geweld tegen gekleurde fans en spelers in documentaire Stadiums of Hate.

Er bestaan zeer gewelddadige racistische en antisemitische voetbalfans in Polen en Oekraïne, de landen waar het EK-voetbal plaats zal vinden. Het BBC-programma Panorama in de documentaire Stadiums of Hate laat angstaanjagende en shockerende beelden zien van hooligans die een groep Aziatische fans aanvallen.

De documentaire is het resultaat van vier weken onderzoek in Polen en Oekraïne. De verslaggevers ontdekten dat er in Oekraïne een extreem-rechtse groepering bestaat die voetbalhooligans traint om buitenlanders met een donkere huidskleur aan te vallen en hele tribunes die de Hitlergroet brengen.

De BBC stelt de vraag of de UEFA er verstandig aan heeft gedaan juist deze twee landen uit te kiezen voor Euro 2012. Twee gezinnen van zwarte Britse voetballers hebben al gezegd het EK niet te bezoeken uit angst voor racistisch geweld.

Not amused
In Polen en Oekraïne is men niet blij met de BBC-documentaire. De Poolse minister van Binnenlandse Zaken heeft verzekerd dat fans niet bang hoeven te zijn omdat ze beschermd worden door honderdduizenden politiemensen. Een woordvoerder van de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken vindt dat de Britse overheid geen overtuigend bewijs heeft voor het racisme van Oekraïense voetbalfans. De Britse voetbalhooligans zijn bovendien de meest gewelddadige ter wereld, aldus de woordvoerder.

Plaats een reactie