Klokkenluider Citigroup krijgt 31 miljoen van rechtbank

Businessweek  |  4 June 2012 - 10:59 4 Jun - 10:59

Banken hebben niets geleerd van de crisis en speculeren nog steeds met slechte hypotheken.

Banken hebben hun leven nog niet gebeterd. Sherry Hunt, als vicepresident hypotheken bij Citigroup verantwoordelijk voor fraudedetectie, kreeg vorig jaar de opdracht om minder hypothecaire leningen als frauduleus aan te merken. Ze moest de cijfers zo bewerken dat ze er beter uit zagen. Als ze dat niet zou doen, zou haar baan in gevaar komen. Hunt pikte dit niet en stapte naar de rechter.

Slechte hypotheken
Slechte hypotheken en afgeleide financiële producten worden alom gezien als de veroorzakers van de wereldwijde economische crisis die in 2008 in de Verenigde Staten is begonnen. Hunt, geportretteerd in een uitgebreid en zeer lezenswaardig artikel in Businessweek, wilde niet meewerken aan nog meer slechte hypotheken, die zijn gebaseerd op vervalste belastingopgaven en andere frauduleuze documenten en worden afgegeven aan mensen die huizen kopen die ze niet kunnen betalen.

Hunt klaagde haar werkgever aan voor het overtreden van de Amerikaanse wetgeving voor hypotheken en won de rechtszaak. Ze kreeg 31 miljoen dollar beloning van de rechtbank voor het feit dat ze haar werkgever had aangeklaagd. Opmerkelijk genoeg bestreed Citigroup de fraude niet en schikte onmiddellijk met de Amerikaanse overheid en betaalde ruim 150 miljoen dollar.

Niets geleerd
Dat banken jaren na het begin van de crisis nog steeds handelen in slechte hypotheken en zelfs medewerkers proberen te dwingen cijfers te veranderen en ook op andere vlakken bereid zijn de wet te overtreden, is opmerkelijk, zeggen deskundigen in Businessweek. Blijkbaar hebben ze niets geleerd van de crisis en zijn ze zich nog steeds niet bewust van hun eigen rol in het ontstaan van de crisis.

Werkwijze
Door het proces is de werkwijze van Citigroep op het gebied van slechte hypotheken openbaar geworden. Businessweek vertelt in detail hoe bankmedewerkers werden geprikkeld door bonussen om zoveel mogelijk hypotheken goed te keuren.

(Amerikaanse Citibank handelt nog steeds in slechte hypotheken. Foto van Randy von Liski)

Plaats een reactie