Buitenlanders leven in juridisch vacuüm in China

Foreign Policy  |  5 June 2012 - 09:06 5 Jun - 09:06

Buitenlanders zijn zowel geliefd als gehaat in China. Witte mannen gelden als goede directeuren maar ook als verkrachters. Daarom is er nu een meldpunt voor verdachte buitenlanders.

De rechtspositie van buitenlanders in China is gecompliceerd. Foreign Policy schetst de problemen die ze (er leven 500.000 buitenlanders in China) kunnen ondervinden.

Buitenlanders zijn zowel geliefd als gehaat in China, schrijft Foreign Policy. Witte mannen waren een tijd lang erg geliefd als directeur van bedrijven. Omdat een wit gezicht meer klanten trekt en tot meer zakelijke samenwerkingen leidt met Europese en Amerikaanse bedrijven werden veel blanke expats aangesteld als CEO. Aan de andere kant is er sinds kort verscherpte controle op buitenlanders omdat een Britse man een Chinese vrouw heeft aangerand op straat.

De Chinese politie heeft een meldpunt opgericht voor verdachte buitenlanders. Zodra Chinese burgers een buitenlander zien die zich verdacht gedraagt moeten ze de politie bellen. Onderstaande cartoon maakt deel uit van de voorlichtingscampagne voor het meldpunt:

(Foto van Le Niners)

Plaats een reactie