Harvard is slecht voor de jeugd

Le Monde/Worldcrunch  |  6 June 2012 - 06:20 6 Jun - 06:20

Studenten en docenten aan topuniversiteit zijn eigenlijk masochisten. De wetenschap is er volgens een Franse hoogleraar van ondergeschikt belang.

Harvard University is de alma mater van 44 Nobelprijswinnaars, 46 winnaars van Pulitzer Prizes en acht Amerikaanse presidenten. Het is één van de beste universiteiten ter wereld. Maar Harvard verpest studenten, waarschuwt de Franse filosoof Emmanuel Jaffelin
 in Le Monde. We moeten oppassen dat niet te veel universiteiten ‘verharvardiseren’, zegt de Franse hoogleraar.

Studieschuld
Wat is er mis met Harvard? Een studie volgen aan Harvard is zo duur dat afgestudeerden tienduizenden dollars (soms een ton of meer) schuld hebben na hun studie. Dat is misdadig, zegt Jaffelin.

Studiekeuze
Vanwege de hoge collegegelden kiezen Harvard-studenten vaak voor een studie waarmee ze veel geld kunnen verdienen. Ze hebben een hoog salaris nodig om hun studieschuld te kunnen aflossen. Harvard-studenten zijn meer geïnteresseerd in hun toekomstige verdiencapaciteit dan in kennis.

Het is je reinste masochisme volgens Jaffelin om jezelf met zo’n hoge studieschuld op te zadelen als je helemaal niet in wetenschap bent geïnteresseerd.

Onderdanig
De Fransman heeft ook kritiek op het beoordelingssysteem van docenten en hoogleraren. Zij verdienen weliswaar een buitengewoon goed salaris, maar ze zijn afhankelijk van de uitslagen van studentenenquêtes. Als hun manier van lesgeven niet in de smaak valt, raken ze hun baan kwijt. Studenten zouden volgens Jaffelin ook een onderdanige houding van hun docenten verwachten omdat ze zoveel collegegeld betalen. Kritische en eigenzinnige docenten kunnen niet zichzelf zijn aan een instituut als Harvard. Als ze er desondanks blijven werken, is dat ook een vorm van masochisme.

(Studenten en onderzoeker in discussie op Harvard. Foto van Rachel Cobcroft)

Plaats een reactie

Why Harvard Is Ruining Our Youth (Le Monde/WorldCrunch)