Te weinig Duitse voetballers in Auschwitz

Spiegel English  |  6 June 2012 - 13:15 6 Jun - 13:15

Slechts drie leden van het Duitse nationale team wilden het concentratiekamp bezoeken.

Veel voetbalteams die meedoen aan het EK in Polen en Oekraïne herdenken de Holocaust door een bezoek te brengen aan Auschwitz. In Duitsland kwam de Mannschaft onder vuur te liggen omdat slechts een delegatie van drie spelers naar het voormalige concentratiekamp ging en niet het hele team.

Tactloos
Ook op de woordkeuze van teammanager Oliver Bierhoff is kritiek. Bierhoff wordt grote ongevoeligheid verweten omdat hij zei dat het Duitse team de Holocaust misschien bij een Kamingespräch zou herdenken. De voetbalmanager bedoelde een informele bijeenkomst bij de open haard, maar omdat Kamin ook schoorsteen betekent, werd Bierhoffs opmerking als buitengewoon tactloos ervaren.

Groot-Brittannië
Het Britse voetbalteam bezoekt vandaag Auschwitz. Ook brengen de Britten een bezoek aan de voormalige fabriek van Oskar Schindler in Krakau. Van de bezoeken wordt, in samenwerking met de Holocaust Educational Trust, een dvd gemaakt voor scholieren. De Holocaust Educational Trust is van mening dat de aandacht van de voetbalspelers voor de Holocaust de geschiedenis levend houdt voor jongeren.

Twitter
Het Nederlandse elftal heeft Auschwitz al bezocht. Op Twitter laten enkele spelers en andere betrokkenen weten wat ze ervan vonden.

Lees ook:
BBC laat het racisme in Poolse en Oekraïense stadions zien (360)

(Kunstbenen van slachtoffers van de Holocaust. Foto van Filippo)

Plaats een reactie