Mobiele telefoons goed voor medische zorg in India

Mashable  |  8 June 2012 - 09:25 8 Jun - 09:25

Via een sms-dienst proberen patiënten het torenhoge verzuim van artsen terug te dringen. Medisch personeel moet zich nu verantwoorden over hun afwezigheid.

In India is het verzuim van artsen, verpleegkundigen en ander personeel in de gezondheidszorg extreem hoog. Patiënten die een afspraak hebben met een dokter, staan vaak voor een dichte deur omdat de dokter weg is. Wettelijk gezien moeten Indiase artsen 5,5 dag per week beschikbaar zijn voor hun patiënten, maar in de praktijk werken ze slechts 4 uur per dag, zo blijkt uit onderzoek. Ook als ze ongeoorloofd absent zijn, krijgen Indiase artsen gewoon doorbetaald.

Een non-profit managementorganisatie heeft nu een systeem opgezet waarmee mensen het verzuim van artsen kunnen melden via een sms’je. Alle meldingen worden opgeslagen en op een kaart gezet zodat in één oogopslag duidelijk is in welke regio’s het meest wordt verzuimd. Vervolgens wordt deze informatie doorgespeeld aan patiënten en lokale overheden zodat zij de medici kunnen aanspreken op hun gedrag.

(Sivanna Charitable ziekenhuis in India. Foto van ReSurge International)

Plaats een reactie