Elke dag pleegt één Amerikaanse soldaat zelfmoord (en 18 veteranen)

Politico  |  8 June 2012 - 12:19 8 Jun - 12:19

Zelfmoordrecord in het Amerikaanse leger. Gevechten in Afghanistan kosten de helft minder levens.

2012 is een recordjaar voor zelfmoordplegers in het Amerikaanse leger. In de eerste 155 dagen van dit jaar pleegden 154 militairen zelfmoord. Dat is een toename van 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En dat terwijl het aantal gevechtshandelingen afneemt omdat de Verenigde Staten steeds meer troepen uit het buitenland terug trekken.

Pentagon
De cijfers over het aantal zelfmoorden zijn afkomstig van het Pentagon. Het Amerikaanse ministerie van Defensie publiceert elke maand het aantal zelfmoorden onder militairen.

De 154 Amerikaanse militairen die zelfmoord pleegden, waren in actieve dienst. Het is het hoogste zelfmoordcijfer in 10 jaar, aldus The Associated Press. Ter vergelijking: tijdens gevechten en bomaanslagen in Afghanistan kwamen in dezelfde periode ongeveer 75 Amerikaanse militairen om het leven.

Veteranen
Het aantal veteranen dat zelfmoord pleegt, is nog veel hoger. Dat zijn er 6.500 per jaar. Elke 80 minuten pleegt een veteraan die uitgezonden geweest is naar Irak of Afghanistan zelfmoord. Veteranen zijn goed voor 20 procent van alle zelfmoorden in de Verenigde Staten, terwijl maar 1 procent van de Amerikanen in Irak en Afghanistan heeft gediend.

Risico
Soldaten die meerdere keren worden uitgezonden, lopen een hoger risico zelfmoord te plegen. Maar veel van de zelfmoordenaars hebben niet deelgenomen aan een militaire actie in het buitenland. Ze zijn nooit uitgezonden geweest.

Oorzaken
Als oorzaken voor het hoge aantal zelfmoorden worden genoemd: stress vanwege het einde van de acties in Afghanistan, misbruik van drugs en medicijnen, financiële problemen, posttraumatische stress en het niet zoeken van professionele hulp.

Lees ook:
6.500 veteranen per jaar plegen zelfmoord (360)

(Deze Amerikaanse soldaat is niet bezig met een zelfmoordactie, maar met een parachutesprong. Foto van John Pozadzides)

Plaats een reactie